Iedereen die ervaring heeft met zweetwerk weet dat hiervoor een zweetspoor uitgezet wordt. Maar een zweetspoor wat is dat en een zweetspoor uitzetten of een zweetspoor lopen, hoe doe je dat? En zo zijn er veel meer vragen zoals:

  • hoe lang moet een spoor zijn?
  • wel of geen markeringen gebruiken (lintjes, punaises)?
  • welk bloed gebruik je?
  • hoe ver mag een hond van het spoor afwijken?
  • loopt de hond het spoor of de voorjager, of als team?
  • hoe zie je of je hond het juiste spoor loopt?
  • hoeveel haken moeten er in een spoor zitten?
  • hoe vaak sprenkel je het bloed?
  • wat is het verschil met een spoor trainen voor een proef en voor natuur nazoek?

Al die vragen roepen discussie en weer andere vragen op. Interessant genoeg om op onderzoek uit te gaan. Enkele leden van de Jachthondenschool Almere zijn links en rechts in den lande zich aan het oriënteren. Op deze pagina van de website zullen we een verslag plaatsen van hun ervaringen. Zodra er weer een nieuwe ervaring is breiden we het verslag uiteraard uit.
De eerste ervaring is die van Daphne en Rosemarijn, zij bezochten het Teckelhofje.

Het Teckelhofje
Op zaterdag 3 oktober werden Daphne en Rosemarijn warm verwelkomd op het Teckelhofje. Marco en Annemiek vertelde enthousiast hun ervaringen met hun teckels, nesten, werken en vooral het zweetwerk. Al snel beland de discussie in het wel of niet gebruiken van markeringen. Marco is van mening dat je een beginnende zweetwerker niet in verwarring moet brengen. Die moet veel leren, moet goed op zijn hond letten. Belangrijk is dan dat hij herkenningspunten heeft, dus in ieder geval weet wanneer zijn hond van het spoor afwijkt en dan dus meteen kan zien of de hond zich anders gedraagt. Kortom kan ik de hond lezen en herkennen of hij wel of niet op het spoor loopt?
Marco nam ons ook mee naar de weilanden om met een van zijn teckels te laten zien wat Luid op spoor inhoudt. Jammer genoeg waren er niet veel hazen, maar de haas die gesignaleerd werd, werd direct luid achterna gezeten. Toby vond dat interessant en Dirkje liet heel duidelijk blijken dat zij geboren is voor het zweetwerk.

Jan Brand
Met veel vragen in ons hoofd, vertrekken wij, Daphne en Rosemarijn, op zondagmorgen 18 oktober naar Ulvenhout. Jan Brand geeft daar zweetwerk-trainingen aan zowel beginners, gevorderden en zweetwerk-trainers. Wij mogen een keer in zijn keuken komen kijken. We zijn op tijd aanwezig, de reis er heen viel mee. Jan werkt helemaal niet met markeringen. Hij geeft duidelijk aan, als jij als voorjager geen spoor kunt lezen, hoe weet je dan of je hond het juiste verwijst. En met spoor lezen bedoelt Jan: herkennen wat voor een soort wondbed het is, welke soort spoor je dan kunt verwachten, etc. Het wordt een zeer leerzame ochtend. We verklappen hier nog niet alles want inmiddels hebben we ons, en ook collega-cursisten van de JHSA, ingeschreven voor een workshop op 30 oktober. Uiteraard gaan we op deze site daar een uitgebreid verslag van plaatsen. Wel kunnen we verklappen dat voor ons na afloop van de ochtend nog een klein spoortje werd uitgezet. Alleen al van dat kleine spoortje hebben we enorm veel leerzame momenten beleefd. Ook daar komen we in het verslag van de workshop op terug.