Wil je de verslagen van de zweetsporen en de reacties daarop van de voorjagers lezen? Volg ons dan op Facebook

Voorjagers kunnen ook een verslag sturen naar de webmaster.

De eerstvolgende workshops zijn

Even wat privé aandacht voor jou en jouw hond, kan vaak veel problemen voorkomen ofwel helpen problemen op te lossen.

F-proefEerste plaats en Uitmuntend voor: Lisette van Zwol met Lidewij de Basset.

In maart haar basiscursus afgerond en dan in april al een F-proef halen is een enorme felicitatie waard!

Marjo en Larcchan, succesvol zweetwerkteam!

Marjo Hagoort was een van de eerste voorjagers die bij Honden op het spoor de KNJV zweetwerktraining volgde en met succes!

Zaterdag 23 maart werkte dit team met een mooi resultaat de F-proef uit. Marjo, van harte gefeliciteerd!

F-proef F-proef

In dot deel van de website kun je alle informatie vinden over het zweetwerk.

Heb je niet gevonden wat je zocht? Neem gerust even contact op!

Hieronder vind je een verwijzing naar de locaties waar wij trainen.

Almere
De Groene Kathedraal
Vanaf de Tureluurweg bereik je het Kathedralenpad. Daar aangekomen rijd je ca 1 km door tot aan de parkeerplaats.

Kotterbos
Op de Kotterbosweg aangekomen rijd je ca 1 km door naar het parkeerterrein.

Lijsterweg
Op de Lijsterweg aangekomen rijd je door tot de kruising met de Meesweg.

Leeuwerikplaats
We parkeren aan het einde van de Leeuwerikplaats.

Spotvogelpad
We parkeren op de parkerplaats kruising Michauxpad/Spotvogelpad. Volg niet exact de TomTom, deze stuurt je naar de Groenlingweg en het verkeerde deel van het Michauxpad. Volg de route vanaf de Waterlandseweg eerst naar de Kemphaanweg, Kemphaanpad en dan Michauxpad. Bij kruising Kemphaanpad en Michauxpad ga je linksaf. Je ziet dan al snel onze auto;s op de parkeerplaats staan.

Doorn
Beukenrode
Aangekomen op landgoed Beukenrode, verzamelen we ons op het parkeerterrein bij het jachthuis: Beukenrodelaan 2, 3941 ZP Doorn

Doorn
Landgoed Sandenburg.
We verzamelen iets voorbij het Bosrestaurant, op de kruising Sandenburglaan/Postweg

Zeist
Landgoed Rijnwijck
Odijkerweg 152, Driebergen-Rijssenberg. Eenmaal op de Odijkerweg aangekomen zie je op de hoogte van nummer 150 een rond betonnen blok staan met de cijfers 41/ 42 /. Hier tijd je een smalle asfaltweg (zijweg) op, even doorrijden ( ca 600 meter) kom je bij nummer 152. We zijn op het terrein van de eigenaar, volg de parkeeraanwijzingen van ons op en houd je hond aan de lijn.

Baarn
Wildenburglaan (Achterkant park Groenenveld)
Aangekomen op de Zandheuvelweg, bij het bomencentrum de Wildenburglaan op.
Aan het einde van de laan, verzamelen we op het parkeerterein.

Ravensteinselaan (Groenenveld)
Aangekomen op de Ravensteinselaan, verzamelen we ons direct links op het parkeerterrein.

Bananen meertje
De eerste keer dat we met een groep daar komen verzamelen we op de parkeerplaats van de Ravensteinselaan en lopen gezamelijk naar deze locatie.

Hoge Vuursche, parkeerterrein
Komende vanuit Hilversum ga je, aangekomen bij de stoplichten, ter hoogte van Hilversumsestraatweg en Hoge Vuursche weg, links af, daarna de eerste rechts tot je op het parkeerterrein komt. (Je ziet op de kaart een rechthoek aangegeven als parkeerterrein)

Kom je vanaf de Amsterdamse straat weg (Amersfoort/Baarn/Amsterdam), ga je aangekomen bij de stoplichten ter hoogte van Hilversumsestraatweg en Hoge Vuursche weg rechts af, daarna de eerste rechts tot je op het parkeerterrein komt. (Je ziet op de kaart een rechthoek aangegeven als parkeerterrein).

Kasteel De Hooge Vuursche
Om het terrein te bereiken, rijd je links naast het kasteel de poort door, bij de bocht, het bospad op en dan rechts aanhouden. Je ziet mijn auto wel staan.

 

 

In dit deel van de website kun je alle informatie terugvinden betreffende de trainingen zoals:

Iedereen die ervaring heeft met zweetwerk weet dat hiervoor een zweetspoor uitgezet wordt. Maar een zweetspoor wat is dat en een zweetspoor uitzetten of een zweetspoor lopen, hoe doe je dat? En zo zijn er veel meer vragen zoals:

  • hoe lang moet een spoor zijn?
  • wel of geen markeringen gebruiken (lintjes, punaises)?
  • welk bloed gebruik je?
  • hoe ver mag een hond van het spoor afwijken?
  • loopt de hond het spoor of de voorjager, of als team?
  • hoe zie je of je hond het juiste spoor loopt?
  • hoeveel haken moeten er in een spoor zitten?
  • hoe vaak sprenkel je het bloed?
  • wat is het verschil met een spoor trainen voor een proef en voor natuur nazoek?

Al die vragen roepen discussie en weer andere vragen op. Interessant genoeg om op onderzoek uit te gaan. Enkele leden van de Jachthondenschool Almere zijn links en rechts in den lande zich aan het oriënteren. Op deze pagina van de website zullen we een verslag plaatsen van hun ervaringen. Zodra er weer een nieuwe ervaring is breiden we het verslag uiteraard uit.
De eerste ervaring is die van Daphne en Rosemarijn, zij bezochten het Teckelhofje.

Het Teckelhofje
Op zaterdag 3 oktober werden Daphne en Rosemarijn warm verwelkomd op het Teckelhofje. Marco en Annemiek vertelde enthousiast hun ervaringen met hun teckels, nesten, werken en vooral het zweetwerk. Al snel beland de discussie in het wel of niet gebruiken van markeringen. Marco is van mening dat je een beginnende zweetwerker niet in verwarring moet brengen. Die moet veel leren, moet goed op zijn hond letten. Belangrijk is dan dat hij herkenningspunten heeft, dus in ieder geval weet wanneer zijn hond van het spoor afwijkt en dan dus meteen kan zien of de hond zich anders gedraagt. Kortom kan ik de hond lezen en herkennen of hij wel of niet op het spoor loopt?
Marco nam ons ook mee naar de weilanden om met een van zijn teckels te laten zien wat Luid op spoor inhoudt. Jammer genoeg waren er niet veel hazen, maar de haas die gesignaleerd werd, werd direct luid achterna gezeten. Toby vond dat interessant en Dirkje liet heel duidelijk blijken dat zij geboren is voor het zweetwerk.

Jan Brand
Met veel vragen in ons hoofd, vertrekken wij, Daphne en Rosemarijn, op zondagmorgen 18 oktober naar Ulvenhout. Jan Brand geeft daar zweetwerk-trainingen aan zowel beginners, gevorderden en zweetwerk-trainers. Wij mogen een keer in zijn keuken komen kijken. We zijn op tijd aanwezig, de reis er heen viel mee. Jan werkt helemaal niet met markeringen. Hij geeft duidelijk aan, als jij als voorjager geen spoor kunt lezen, hoe weet je dan of je hond het juiste verwijst. En met spoor lezen bedoelt Jan: herkennen wat voor een soort wondbed het is, welke soort spoor je dan kunt verwachten, etc. Het wordt een zeer leerzame ochtend. We verklappen hier nog niet alles want inmiddels hebben we ons, en ook collega-cursisten van de JHSA, ingeschreven voor een workshop op 30 oktober. Uiteraard gaan we op deze site daar een uitgebreid verslag van plaatsen. Wel kunnen we verklappen dat voor ons na afloop van de ochtend nog een klein spoortje werd uitgezet. Alleen al van dat kleine spoortje hebben we enorm veel leerzame momenten beleefd. Ook daar komen we in het verslag van de workshop op terug.

 

Zweetwerk workshop Jan BrandMet z'n vijven (Rosemarijn met Toby, Anja met Odina, Coby met Daantje, Luca met Gijsje en Daphne met Dirkje) van ons teckelgroepje vertrokken we in de vroegte naar Ulvenhout, waar we een workshop zweetwerk gingen volgen bij Jan Brand.

Toen we aan kwamen, stond Jan al op ons te wachten met koffie. We waren bijna compleet, toen we Yvette van Lotte (heeft een tijdje terug met ons getraind)  in de auto voorbij zagen rijden. Wat leuk! Zij ging ook meedoen met de workshop, maar dan met haar ruwharige Visla Geena. Daarna kwam Mieke met Teckel Daan en het klikte meteen met iedereen. Een echte groep gezellige dames.

Terwijl we koffie dronken, vertelde Jan over de diverse schotwonden die een ree kan oplopen, en wat voor soort wondbed, je hierbij aan kunt treffen. Maar belangrijk, een jager zal altijd streven naar een z.g.n. bladschot. (schot net onder het schouderblad bij hart en/of longen) De ree zal dan vrijwel direct dood neervallen. Helaas lukt dat niet altijd en dan kan er een zweethond ingezet worden om de ree, of ander stuk grofwild op te sporen, zodat het dier uit z'n onnodig lijden wordt verlost.

Zweetwerk workshop Jan BrandOok vertelt hij over de uitrusting die belangrijk is voor de zweethond en zijn voorjager. Een nazoek kan lang duren, dus neem een versnapering en drinken mee voor zowel jou als je hond. Zorg ook dat je duidelijk zichtbaar bent, trek reflecterende kleding aan. Zo ben je duidelijk zichtbaar voor iedereen en weet men dat je aan het werk bent. Jan geeft aan dat je altijd samen met de jager op pad moet gaan, om het stuk te vinden. Dit gelet op de veiligheid. Even later in de ochtend wordt dit ons helaas, door een heel naar voorval duidelijk gemaakt.

We wandelen met elkaar door het bos en zien de diversiteit van het bos in Ulvenhout. Dicht begroeide varens en bramen, kleine slootjes, dichte naaldbossen en loofbos. Perfecte locatie om het zweetwerk te oefenen. Terwijl we zo lopen komt Rosemarijn op eens ten val, ze heeft duidelijk ernstige pijn en kan bijna niet meer op haar benen staan. We proberen haar richting de auto van Yvette te brengen, maar ze kan onmogelijk zitten. Dan toch maar een ambulance… bellen. Die komt en gelukkig krijgt ze direct pijn medicatie. Wat een schok allemaal! Inmiddels is haar dochter al onderweg. Nog onder de indruk van wat er gebeurde, gaan we toch door met de workshop.

We lopen weer terug naar de auto's waar nu de honden even moeten blijven. Want we gaan zelf een zweetspoor lopen, zonder hond… Ja, want niet alleen je hond loopt het spoor, jij ook, je bent samen een team. We leren hoe je een wondbed onderzoekt. B.v. liggen er snijhaartjes in en welke kleur hebben ze? We lopen met z'n allen het spoor en letten goed op waar we het zweet of een andere aanwijzing zien. Ook logisch nadenken over welke kant de ree op vlucht, zal de ree in een grote plas water rennen als hij op de vlucht is? Nee niet logisch, hij zal een makkelijkere weg kiezen. Zo inspecteren we verder het spoor. Na dit te hebben gedaan is het tijd om te lunchen.

Tijdens de lunch arriveert Rosemarijn met haar dochter in een taxi. Ze komen de auto ophalen en gaan samen met Toby (die prins heerlijk met Gijsje en Dirkje in de auto mocht zitten) naar huis. Rosemarijn heeft gelukkig niks gebroken, maar wel een gekneusde spier. Dat kan wel even gaan duren.

Workshop zweetwerk Jan BrandNa de lunch mogen de honden weer uit de auto en gaan we spoortjes lopen. De sporen worden direct gemaakt, zonder markering van lintjes of punaises. Samen met Jan lopen we een voor een een spoortje. Hij geeft duidelijk aan waar je op moet letten. Niet alleen op het zweet, maar ook op je hond! Elke hond geeft weer op een andere manier aan wanneer hij wel of niet op het spoor zit. Je leert na verloop van tijd je hond lezen. En ga niet te snel. Als je heel snel over het spoor gaat, kan je niet meer de aanwijzingen in de natuur zien en bovendien, de kans dat je struikelt is ook heel groot. Zijn advies: ga op 'rollator snelheid' door het bos met je hond.

Nadat we allemaal waren geweest liepen we weer terug naar de parkeerplaats. We zijn allen enthousiast over het zweetwerk en praten na over de leerzame dag. Een aantal van ons zal ook wel, mede door deze workshop, verder z'n weg vinden in het zweetwerk. Als we terug in de auto zitten, slapen de hondjes als een roos.
Klik hier voor een foto impressie.

 

Een fantastisch uniek weekend, inclusief teckelwandeling op Schiermonnikoog voor nagenoeg de hele teckelgroep van JHSA

 De wind waait door de oren 

Workshop Jan Brand 18 maart

Sommigen op herhaling, anderen voor de eerste keer.